Natuurlijk Noord!
Noord heeft eeuwenlang bestaan uit water en moeras met twee kleine dorpen: Buiksloot en Nieuwendam. Op de plek waar nu de Buiksloterpont aankomt, was alleen een smalle landtong, Volewijck genaamd, waar tot in de 18de eeuw het galgenveld was.
In Volewijck werd in de 17de eeuw het Tolhuis gebouwd, waar schepen geld moesten betalen om door de trekvaart richting Purmerend en Edam te mogen varen. ’s Nachts werd de vaart afgesloten met bomen in het water, om te zorgen dat niemand zonder te betalen door zou varen. Het huidige Tolhuis staat nog steeds op dezelfde plek.
In de 19de eeuw werden Buiksloterham en Nieuwendammenham ter westen en oosten van Volewijck drooggelegd. Op dit ‘nieuwe’ land kwam in de eerste helft van de 20ste eeuw de industrie: scheepsbouwwerven zoals de NDSM-werf, Shell, Draka, Stork, bedrijven die veelal gebruik maakten van de ligging aan het water.
Door al deze nieuwe bedrijven kwamen er natuurlijk veel arbeiders naar Noord en voor deze mensen werden nieuwe dorpen gebouwd. Zo ontstonden in het begin van de 20ste eeuw de tuindorpen, zoals Nieuwendam, Buiksloot en Oostzaan. Het idee achter deze tuindorpen was dat de arbeiders dichter bij hun werk, maar ook gezonder en hygiënischer woonden. Ze hadden een badcel en konden zelf groente verbouwen in de tuin.
Nu, in de 21ste eeuw maakt de zware industrie plaats voor nieuwe woningen, ateliers, broedplaatsen, bijzondere restaurants. Op het oude Shell-terrein vindt onder de naam Overhoeks een ware metamorfose plaats: industrie heeft plaats gemaakt voor wonen aan het water een het bijzondere gebouw van het Eye Filminstituut. Op de NDSM-werf worden al lang geen schepen meer gebouwd, maar zijn culturele evenementen en broedplaatsen te vinden en ook de loodsen aan de oostelijk oever zijn omgetoverd tot restaurants en andere ‘places to be’.
-
Laatst bijgewerkt: maandag 07 april 2014 10:16